Helsingin kaupungin aineistopankki / Kimmo Brandt

Kun maailma muuttuu, myös palveluiden on muututtava. Mutta kuinka kaupungit palvelevat asukkaitaan tulevaisuudessa entistä paremmin? Kuinka takaamme, että asiakkaat saavat mieleisiään kokemuksia? Ja kuinka myös yritysten ääni pääsee kuuluviin entistä toimivamman arjen luomisessa?

Maanantaina 4.12. järjestetyssä Ihmisten muotoilema kaupunki -tapahtumassa kaupunkikehittämisen suuret kysymykset kokosivat yritysten ja kaupunkien asiakaskokemuksen asiantuntijat yhteen Helsingin kaupungintalolle.

Vastauksia tulevaisuuden suuntaviivojen piirtämiseen haettiin palvelumuotoilusta, vuorovaikutuksesta ja digitalisaatiosta. Ihmisten muotoilemassa kaupungissa perustan luovat design, digitaalisuus ja dialogi.

Päivän aikana järjestetyissä työpajoissa testattiin ennakkoluulottomia tapoja luoda uusia ideoita ja palveluaihioita. Työpajakattaus tarjosi useita näkökulmia yhteiskehittämiseen.

Vuorovaikutusta asukkaiden ja kaupunkien välillä kehitettiin legoilla, kaupunkilaisten kokemusten mittaamiseen puolestaan etsittiin ratkaisuja pelillistämisen kautta.

Design ja digitaalisuus löivät kättä, kun osallistujat matkasivat vuoteen 2020. Tulevaisuudessa uudet teknologiat vahvistavat palveluiden muotoilua, ja kaupungin työntekijät tarkastelevat työmaataan sellaisten titteleiden kuin “digiaikaansaaja” takaa.

Tämän päivän digiajattelua edusti 55 000 Helsingin kaupungin keräämän kaupunkilaispalautteen jatkojalostaminen. Palautteiden analysointi asiakasymmärryksen kasvattamiseksi on yhä ajankohtaisempaa kaupungeissa ja kunnissa. Data on ongelmajätettä jos se ei ole aidosti käytössä.

 

Yhteistyön paikkoja palveluiden kehittämiseen

Tapahtuman houkuttelema lähes sadan osallistujan seurue takasi, että tuttujen kasvojen kohtaamisen lisäksi synergiaa syntyi useiden toimialojen, asiantuntemusten ja kokemusten summana.

“Tämä on ollut hyödyllinen tapa vaihtaa ajatuksia. Meidän tiimissä huomattiinkin, että syntyy ristiinpölyttymistä, kun ihmisiä sekoitetaan”, Jyrki Ahvonen paikkatietoratkaisuja kehittävästä Esristä sanoo.

Myös koulutuksen valmennuksia tekevän Jalostimen Pekka Hirvonen kehuu ryhmätöitä, joissa sekoitetaan eri aloilta ja eri organisaatiosta tulevia ihmisiä. Hänen mukaan päivän aikana pääsi tutustumaan paitsi kaupungin väkeen, niin myös muiden organisaatioiden edustajiin.

Helsinki, yritykset ja kaupunkilaiset muodostavatkin yhdessä jatkuvasti uudistuvan osaamiskeskittymän, jonka lukuisat kyvyt tukevat toisiaan.

Yhden innostavimmista näkökulmista ajankohtaiseen digimurrokseen tarjosi digitaalisen todellisuuden asiantuntija Esko Kilpi. Hän evästi työpajoja muistuttamalla, että kaupungit eivät voi suunnitella kaikkea valmiiksi etukäteen – niiden tehtävä on luoda mahdollisuuksia.

“Käytössämme on nyt tehokkaampia työkaluja kuin koskaan aiemmin. Yhdessä onkin mietittävä, mitä kaikkea ne tarjoavat ja mahdollistavat. Unelmani on, että Helsinki on edelläkävijä älykkäiden laitteiden demokratisoimisessa.”

Digitaalinen Helsinki -ohjelman ohjelmapäällikkö Ville Meloni puolestaan muistutti kaupunkistrategiaan viitaten, että kaupunki mieltää olevansa kaikessa toiminnassaan perusluonteeltaan palvelutehtävässä – olivat palveluiden tarjoajina sitten kaupunki itse tai sen kumppanit.

Vaikka tapahtuman teemat nousivat erityisesti tuoreesta Helsingin kaupunkistrategiasta, kiinnostus ensiluokkaisen asiakaskokemuksen löytämiseen yhdistää kaikkia kuutta Suomen suurinta kaupunkia.

6Aika-hankkeesta Tampereelta tullut Outi Nokkonen oli hyvillään Helsingin kaupungin kutsusta. Hän sai arvokasta tietoa pääkaupungin hankkeista.

“On äärimmäisen tärkeää, että kaupungit vaihtavat aktiivisesti tietoa. Haasteet ovat pohjimmiltaan samanlaisia.”

 

 

Ihmisten muotoilema kaupunki -tapahtuma ma 4.12.2017 järjestettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin 6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hanketiimin ja Digitaalinen Helsinki -ohjelman kanssa.

Artikkeli perustuu Kirsi Riipisen kirjoittamaan reportaasiin (5.12.2017). Voit lukea sen täällä.

Lisätiedot tapahtumasta: projektisuunnittelija Anu Markkola, anu.markkola[at]hel.fi