Tulevaisuuden Turku liiketoiminnan kasvuympäristönä -tilaisuus kokosi alueen elinkeinoelämän ja kaupungin sidosryhmien edustajia 6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hankkeen Turun kaupungin ja Turun ammattikorkeakoulun osatoteutusten loppuseminaariin 6.3.2018. Turun kaupunginjohtaja Minna Arve muistutti tilaisuuden avanneessa puheenvuorossaan, että hanketyön päättyminen ei kuitenkaan tarkoita työn loppumista – päinvastoin, se on lähtölaukaus entistä kunnianhimoisemmalle kaupunkikehittämiselle.

Minkälaisena kaupunkikehittäminen Suomen suurimmissa kaupungeissa nähdään? Mitä moderni palvelutuotanto edellyttää? Miten yritykset ja kuntalaiset pääsevät kehittämään tulevaisuuden palveluita? Entä miltä tulevaisuuden Turku voisi näyttää liiketoiminnan kasvuympäristönä?

Näiden kysymysten äärelle 6Aika-kaupunkien ja paikallisten yritysten edustajat kokoontuivat Avoin osallisuus ja asiakkuus -hankkeen Turun päätösseminaarissa. Keskustelua käytiin hankkeen kantavien teemojen eli toimijoiden välisen yhteiskehittämisen ja avoimen osallistamisen ympärillä.

Turun kaupunginjohtaja Minna Arve ennakoi Turun tulevaisuutta kohti monituottajamallista palveluorganisaatiota.

– Kaupungin ja sen palveluiden kehittäminen tapahtuu yhdessä yritys-, koulutus- ja tutkimuskentän sekä asukkaiden kanssa. Turussa panostetaan kokeilukulttuuriin ja uudistutaan rohkeasti, jotta pystymme palvelemaan asukkaitamme yhä paremmin, Arve totesi puheenvuorossaan.

Mitä hyötyjä älykkäät toimintatavat tuovat kuntalaisille?

6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hankkeessa on kehitetty uusia, digitalisaation ja datan mahdollistamia käytäntöjä muun muassa asiakkuuksien ja palvelujen hallintaan ja asiakastiedon hyödyntämiseen.

– Digitalisaation mahdollistaman ymmärryksen avulla voimme tuottaa entistä parempia, ennakoivia palveluita. Tämä mahdollistaa kaupungin kehittymisen ja kärkihankkeittemme mukaiset tavoitteet, arvioi Turun kaupungin kehittämispäällikkö Juha Malmivirta.

– Olemme liikkumassa kohti tulevaisuuden kaupunkimallia, jossa data mahdollistaa asukkaiden hyvinvoinnin, uskoo Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen.

Myös Turun Pihlajalinnan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Kuokkanen näkee datan ja asiakastiedon yhteyden kuntalaisten hyvinvointiin.

– Sote-uudistus vahvistaa terveydenhuoltopalveluiden monituottajamallia ja tarjoaa entistä laajemman palveluvalikoiman asiakaskunnalle, Kuokkanen totesi puheenvuorossaan.

Yritystoiminnan elinehto on markkinoiden ennakointi. Yrittäjyyden ja yhteiskunnan tulevaisuutta pohtivat puheenvuoroissaan futuristi ja tietokirjailija Elina Hiltunen sekä HR-asiantuntija ja Emine Oy:n toimitusjohtaja Susanna Rantanen.

Hankkeen käynnistämä yhteistyö jatkuu

Turun kaupungissa on kolme mittavaa kärkihanketta, jotka perustuvat oppilaitosten, yritysten ja asukkaiden kanssa tehtävään yhteistyöhön ja -kehittämiseen. Smart & Wise -kärkihankkeella kaupunki tavoittelee entistä älykkäämpiä ja asiakaslähtöisempiä palvelumalleja.

– Asiakaslähtöinen ja ennakoiva monituottajamalli toimii tulevaisuuden hyvinvoinnin ja elinvoiman moottorina ja tuo merkittäviä etuja, Malmivirta ennustaa.

Erityisesti asukkaan kannalta palvelutarjonnan monimuotoistuminen tarkoittaa oikeita palveluita oikeaan aikaan. Myös hankkeessa lujittunutta kaupunkien välistä yhteistyötä aiotaan hyödyntää jatkossa.

– 6Aika-hankekokonaisuus on ollut merkittävä yhteistyön foorumi, josta kannattaa pitää kiinni. Kuuden kaupungin yhteistyötä ja yhdessä oppimista tarvitaan myös tulevaisuudessa, Arve luotaa.


6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hankkeen päätösseminaari ”Tulevaisuuden Turku liiketoiminnan kasvuympäristönä” pidettiin Vierailukeskus Joessa 6. maaliskuuta. Seminaariin osallistui 150 henkilöä.

Teksti: Eveliina Miettunen, Ground Communications
Kuva: Ann-Mari Lehti, Turun kaupunki