6aika-hankkeen projektisuunnittelijat Sami Paju ja Antti Pakarinen

Yhteisen muotoilukielen luominen olisi älykäs ja tehokas tapa toteuttaa kaupunkien digitaaliset palvelut. Näin visioitiin Tampereella teknologiakonferenssi Mindtrekin Smart City Event -seminaarissa.

Asiakkaan näkökulmasta yhteinen muotoilukieli tarkoittaisi, että kaupunkien digipalvelut noudattaisivat yhteistä toimintalogiikkaa, olisivat käytettävyydeltään yksinkertaisia ja helposti saatavilla.

Teknisesti uudistus toteutettaisiin käyttämällä avointa lähdekoodia. Yhteinen muotoilukieli sisältäisi valmiita käyttöliittymäkomponentteja ja palveluita tai palveluiden osia. Jokainen kaupunki voisi muokata niitä omiin tarpeisiinsa niin, että digipalvelujen toimintalogiikka kuitenkin säilyisi yhtenäisenä muiden kaupunkien vastaavien digipalvelujen kanssa.

6Aika – Avoin osallisuus ja asiakkuus -kärkihankkeen tiimoilta Mindtrek-konferenssissa järjestetty seminaari herätti paljon keskustelua. Eri kaupunkien tietohallinto-osaajien mielestä yhteinen muotoilukieli tarjoaisi sekä mahdollisuuksia että haasteita.

6aika-hankkeen projektisuunnittelijat Sami Paju ja Antti Pakarinen uskovat, että muotoilukieli muuttaisi kaupunkien nykyiset vaikeaselkoiset digitaaliset palvelut ennen kaikkea käyttäjäystävällisiksi.

Kuva: Susanna Lyly