Tunnelmakuva Lauteilla-tilaisuudesta

Lämminhenkinen, vapautunut, erilainen ja virkistävä, hyviä keskusteluja ja yhteystietojen vaihtoa… Muun muassa näin luonnehtivat osallistujat ensimmäistä Lauteilla-tapahtumaa, jossa korkeakoulujen ja yritysten edustajat tapasivat yhteisten kiinnostuksen kohteiden äärellä.

Tampereen kaupunki, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja TAMK kutsuivat helmikuun Lauteilla-tapahtumaan sote-alan pk-yrityksiä, tutkijoita ja opiskelijoita. Teemana oli arvonluonti – asiakasarvon muodostuminen ja mittaaminen sote-alalla – ja luvassa rentoa, mutta asiapitoista keskustelua napakoiden alustusten pohjalta. Tämä lupaus sai Fysioterapialaitos AskelStudion Jarkko Maanojan liikkeelle.

– Mielenkiinnosta lähdin mukaan, sillä on aina virkistävää puhua ryhmässä ja kuulla muitten ajatuksia. Tilaisuus antoi aineksia miettiä taas hiukan pitemmälle sitä, mikä on asiakkaan näkökulma meidän työhömme, Maanoja sanoo.

Alustajina ja löylynheittäjinä ensimmäisessä Lauteilla-tapahtumassa olivat yliopistopuolelta tietojohtamisen professori Nina Helander (TTY) ja hallintotieteiden tutkijatohtori Anna Kork (Tay). Yrittäjä Tommi Keränen eTaskusta puolestaan alusti arvonluonnista oman yrityksensä tarinan kautta. Alustusten jälkeen osallistujat pääsivät jatkamaan juttua pienemmissä ryhmissä valitsemansa löylynheittäjän kanssa.

– Siinä oltiin kyllä aidosti yhdessä ryhmänä, kaikki tasa-arvoisina keskustelukumppaneina. Ihmiset olivat tulleet paikalle mielenkiinnosta, ja heidän kiinnostuksensa kohteet olivat samaan aikaan sekä riittävän erilaisia että riittävän samanlaisia, Kork kertoo.

Osansa tilaisuuden rentouteen toi varmasti sen ympäristö, sillä auditorion asemesta tapahtumapaikaksi oli valittu leppoisa ravintola. Alkulämmittelynä osallistujat pääsivät juttelemaan pöytäkunnittain kaikkia yhdistävistä asioista.

– Se vapautti tunnelmaa heti mukavasti, Kork havainnoi.

– Perinteisessä auditoriotilaisuudessa muutama ihminen puhuu ja muut kuuntelevat. Täällä kaikki keskustelivat, toteaa Maanoja.

 

Tunnelmakuva Lauteilla-tilaisuudesta
Osallistujapalautteen perusteella tilaisuuden keskusteleva luonne oli parasta antia. Yritykset olisivat kaivanneet enemmän opiskelijoita paikalle.

Yhteyksiä ja yhteydenottoja

Joiku of Life -yrityksen Matilda Aira on tyytyväinen, että osallistui Lauteilla-tapahtumaan. Joiku of Life välittää eläkeikäisiä hoitajia alan keikkatöihin, joten tapahtuman aihepiiri kiinnosti jo sellaisenaan. Lisäksi tilaisuudessa syntyi uusia kontakteja, mikä on Airan mukaan yksi osallistumisen tärkeä tavoite.

– Kun on kerran tavannut ihmisen, vaikka lyhyestikin, on helpompi lähestyä häntä puhelimitse jälkeenpäin. Lauteilla-tapahtumasta bongasin heti henkilöitä, joiden kanssa olisi hyvä jutella, ja yhdelle olen jo ehtinyt soittaa, kertoo Aira tapahtuman jälkeisenä päivänä.

Myös TTY:n Helander pitää Lauteilla-tapahtumaa hyvänä mahdollisuutena uusien yhteistyökuvioiden avauksiin – ehkä yllättäviinkin, kun koolla on monipuolinen joukko osallistujia.

– Jäin vielä tilaisuuden jälkeen hetkeksi vaihtamaan ajatuksia muiden osallistujien kanssa. Nyt tilaisuuden jälkeisenä päivänä on tullut parikin yhteydenottoa, joten osallistuminen tuotti heti meille uusia konkreettisia vinkkejä ja yhteistyömahdollisuuksia tutkimusteemoihimme liittyen, Helander sanoo.

Projektipäällikkö Tanja Koivumäki tekee Pirkanmaan liitossa töitä sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien valinnanvapausmallien parissa. Lauteilla-tapahtuma arvonluontiteemoineen ja pk-yritysten ja korkeakoulujen risteyspaikkana oli työn kannalta erityisen osuva.

– Työ- ja elinkeinoministeriön työpajassa pohdittiin taannoin pk-yritysten toimintamahdollisuuksia sote-palveluntuottajina. Nostin siellä Lauteilla-tapahtuman esille hyvänä esimerkkinä siitä, miten kaupunki ja oppilaitokset voivat ottaa roolia niiden valmentamisessa ja verkostoitumisessa. Tällainen yhdessä tekeminen on aina ollut Tampereella ominaista, Koivumäki sanoo.

Koivumäki odottaa jo kiinnostuneena seuraavaa Lauteilla-tapahtumaa. Kun aika ei millään riitä kaiken omaa alaa koskettavan tutkimustyön seuraamiseen, tilaisuuteen ennalta valittu ja tiiviisti esitelty tutkimustieto on tervetullutta.

– Lauteilla-tapahtumassa tulee pieni tiiseri, ja kun jokin asia jää kutkuttamaan, voi ottaa itse yhteyttä tutkijaan, Koivumäki tiivistää.

Teksti: Päivi Stenroos
Kuvat: Tampereen kaupunki

Tutustu ja ilmoittaudu seuraavaan Lauteilla-tilaisuuteen (8.3.2018) Eventbritessa.

Tutustu myös näihin:

– Askelia uuteen arvonluontiin -opas: www.ttl.fi/earvonluonti
– Johtamiskorkeakoulu: www.uta.fi/johtamiskorkeakoulu
– NOVI Tutkimuskeskus: www.tut.fi/novi/

Lauteilla-tapahtumat

– Tampereen kaupungin ja korkeakoulujen yhteistyökokeilu yritysten avuksi.
– Mukana valmistelussa Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu sekä joukko sote-alan yrityksiä.
– Tilaisuudet järjestää Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto,Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen kaupunki (6Aika Avoin osallisuus ja asiakkuus -hanke).